Geschiedenis

 

100 jaar geleden heerste er in de Verenigde Staten de drooglegging van de Verkoop van Alcohol (1919-1933): de productie en verkoop van alcohol was verboden. Een tijdperk van geheimhouding begon. "Moonshine" was de naam die de boeren gaven aan hun illegale gedistilleerde drank, die ze vulden in conserveringspotjes of 'Mason Jars'. Vervolgens verkochten ze ze door aan smokkelaars, de zogenaamde 'bootleggers.' De Mason Jars waren een vermomming omdat de smokkelaars zich konden voordoen als 'normale' handelaren. 

Prohibition: Amerikaanse drooglegging

 
O'Donnell Moonshine Poster

 

Het landelijk alcoholverbod had gevolgen voor de Verenigde Staten. Veel mensen verloren hun baan en in plaats van een nieuwe te vinden, bleven ze illegaal werken in hun oude baan, wat enorme belastingverliezen voor de staat betekende. De corruptie bloeide op, zelfs politieagenten waren in het geheim betrokken bij de alcoholhandel. De aankoop, het transport en de verkoop van 'high-proof' alcohol was nu in handen van criminele bendes, waartegen de staat zo goed als machteloos stond.

De boeren begonnen snel met de productie van Moonshine in hun achtertuin om te voldoen aan de vraag van de smokkelaars en 'bootleggers' die grote risico's namen in het verplaatsen van de Moonshine in de nacht. Ze bottelden in Mason Jars omdat ze niet de aandacht wilden aantrekken van de autoriteiten.

O'Donnell Moonshine wil de geest en de smaak van die tijd terugbrengen naar de 21e eeuw.

South Side O'Donnell Gang

 
Der Namensgeber für unseren O'Donnell Moonshine.
 
De naamgenoot van onze Moonshine, Edward "Spike" O'Donnell, was de leider van de 'South Side O'Donnell Gang', die de bloederige "Beer Wars" van Chicago in de jaren twintig van de vorige eeuw vocht.
Hij had weinig geweten als het ging om het vechten met andere gangsters, maar hij besteedde aandacht aan de kwaliteit en was een bepalend personage in het gouden tijdperk van moonshine.
De verloren gevechten duurden twee jaar, toen nam de beruchte Al Capone de zaak van de Torrios over en daarmee de heerschappij van de alcoholhandel. De verliesgevende strijd duurde al twee jaar wanneer de beruchte Al Capone de zaken overnam van de Torrios en daarmee ook de alcoholhandel. Spike besteedde in ieder geval aandacht aan de kwaliteit en hield vast aan producenten van Duitse afkomst. Toen hij in 1925 tijdens een drive-by-shooting ernstig gewond raakte, trok hij zich terug uit de smokkelhandel en verliet Chicago.

O'Donnell Moonshine – nu

We hebben de beruchte drank weer tot leven gebracht. O'Donnell Moonshine is gevestigd in Berlin, en handgemaakt volgens de oude regels van de distillatiekunst zonder kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Hier bij O'Donnell Moonshine bottelen we onze drankjes in authentieke Mason Jars, net als de traditionele smokkelaars deden in een poging om niet gepakt te worden door de autoriteiten! 

 

Al onze Moonshine varianten vind je in onze shop.